Sayfalar

28 Mayıs 2017 Pazar

Analemma Nedir? Kendi Analemma Grafiğini Yapma

Analemma; güneşin yıl boyunca yaptığı hareketlerin gözlemlenmesi sonucu ortaya çıkan 8 şeklindeki harekete denilmektedir. Kuzey veya güney kutbundaki lokasyonlara göre 8'in şekli değişmekle birlikte ülkemiz Türkiye'de bu çalışmayı yaptığınızda alt tarafı üste göre daha geniş olan sekiz hareketinin oluştuğunu görebilirsiniz.

Kendi Analemma çalışmanızı yapmanın en iyi yöntemleri olarak periyodik olarak (haftalık, 15 günde bir veya aylık) güneşin hareketlerini aynı yerden ve aynı açıyla çekilmiş bir fotoğraf ile gözlemleyebilirsiniz. Ancak bunu yapmak zor ve profesyonel bir çalışma gerektireceğinden ikinci yöntem olarak sunacağımız çalışmayı yapabilirsiniz.

Bu çalışma için güneye bakan ve sürekli güneş alan bir pencere seçerek küçük bir ayna ve kalemden yardım alarak çalışmaya başlayabilirsiniz. Örneğin her ayın birinde saat 11:30'da aynadan yansıyarak odanızın duvarına yansıyan ışığı işaretleyerek ve bunu her ayın aynı gün ve saatinde tekrarlayarak bir yıl sonunda çalışmanızı tamamlayabilirsiniz. Aşağıdaki resimde görüleceği üzere ekinoks tarihlerini de not alabilirsiniz. (Ekinoks: Kuzey yarım küre için 21 Mart ve 21 Eylül tarihlerinde gece ile gündüz sürelerinin eşit olduğu tarihlerdir, bunu Analemma grafiğinize özel olarak işaretlemeniz gerekecektir). Ekinoks çalışmasını yaptığınızda fark edeceğiniz diğer olay ise bir dönemdeki uzun gece zamanı ile simetrisine düşen uzun gündüz zamanlarının aynı hizada olduklarıdır.

Kaynak: The Total Skywatcher's Manual, Tricks 21 USA


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder