Sayfalar

3 Ocak 2016 Pazar

Yatak Kumaşı Genel, Rakamsal ve Teknik Bilgiler

Canlıların bir çoğu doğduğu andan itibaren çok hızlı bir gelişim süreci geçirirler ve gün boyu yapılan aktivitlerin vücut üzerindeki etkilerini yenileme ve sonraki aktiviteler için gerekli performansın sağlanması için uykuya ihtiyaç duyarlar. İnsan da bebeklikten yaşlılığa kadar kendini yenileyebilmek için en az 6 - 8 saat uykuya ihtiyaç duyar. Uyku bedensel solunum, sindirim, dolaşım ve boşaltım sistemlerinin çalışması gibi yaşam boyunca olmazsa olmazları arasındadır. İnsan bebek - yaşlı olsun, sağır - dilsiz olsun, sağlıklı - hasta olsun, özürlü olsun uyku olmadan yaşamsal fonksiyonlarını yerine getiremez.

Ömrünün 6- 8 saatini uyuyarak geçirmesi gereken insan için yatak evdeki eşyalar içinde en çok vakit geçirilen, ama uyanık olmadığımız için belkide farkına varamadığımız bir obje olarak görülmektedir. Ev, araba, telefon, bilgisayar alırken en ince ayrıntısına kadar araştırılan detaylar, maalesef yatak seçiminde çok önemsenmemektedir.

Yatak sektörünün ana vatanı olan ABD bu konuda dünya genelinde trendlerin oluşmasında ve kalite algısında çok önemli rol oynamaktadır. Seally, Simmons, Serta gibi dünya markaları da çeşitli ülkelerde üretimler yaparak yatak sektörüne ait kalite algısının geliştirilmesinde pastanın büyük dilimini oluşturmaktadır.

Türkiye, dünya yatak pazarında gün geçtikçe üretim kapasitesi ve know-how ile önemli noktalara gelmeye başlamış olup büyük yatak ve yatak malzemeleri üreticilerinin gözde üretim noktası haline gelmiştir. Kayseri başta olmak üzere, Ankara, Tekirdağ, İstanbul gibi illerimizde yatak sektörü hızla gelişmektedir.

Yatak görsel ve işlevsel iki ana bölümden oluşur. Görsel bölümler; mobilya alanı, başlık, baza, yatak kumaşının rengi/deseni, genel tasarım, işlevsel bölümler; yay/sünger/ortopedik mekanizmalar ve yine yatak kumaşından gelen ekstra performans özellikleridir. Yatak kumaşının görsel özelliği genellikle üzerine bazı materyaller konulduğu için önemli değil gibi görünse de pazara, ülkeye, kültüre göre farklı desenlerin tercih edildiği görünmektedir. Bu nedenle yatak kumaşının işlevsel, fonksiyonel özelliklerinin daha çok dikkate alınması gerekmektedir.

Fuarlar 
Yatak sektörünün en önemli fuarları;

  • ISPA (Her iki yılda bir (çift yıllar) ABD' nin farklı eyaletlerinde bir düzenlenir) 
  • Interzum Cologne (Her iki yılda bir (tek yıllar) Almanya'nın Köln şehrinde düzenlenir) 
  • Interzum Guangzhou
  • Telford 
  • Birmingham 
  • Heimtextile 
  • Evteks (Her yıl İstanbul'da, Mayıs ayının son haftasında düzenlenir) 
  • Sleepwell (Her yıl İstanbul'da Ekim ayında düzenlenir). 2016 da üçüncüsü gerçekleşecektir. 
Kuruluşlar
ISPA, NBF, 

Dergiler/Yayınlar 
Bed Time Magazine (Ücretsiz online dergileri de mevcut), Sleepwell

Teknik Sınıflandırma
Yatak kumaşlarını mekanik özellikleri bakımından iki ana gruba ayırabiliriz, bunlar dokuma yatak kumaşları ve örme yatak kumaşları olarak gruplandırılabilir. Dokuma yatak kumaşları,G. Amerika, Karayipler, Ortadoğu ve K. Afrika ülkeleri, İngiltere, Rusya, Ukrayna, Hindistan, İran gibi ülkelerde tercih edilirken, örme yatak kumaşları Türkiye de dahil olmak üzere K. Amerika, Avrupa, bazı uzak doğu ülkeleri başta olmak üzere tercih edilmekte olup dokuma yatakların kullanıldığı pazarlarda da kullanım oranları gün geçtikçe artmaktadır.

Dünyanın en büyük yatak kumaşı üretici firmaları ağırlıklı olarak Belçika firmalarıdır, ancak Türkiye' deki son 15 yıldaki ekonomik kalkınmaya paralel olarak yatak sektörü de gelişmiş olup bu sektördeki tüm alanlarda da yatırımlar artmıştır, uzak doğulu üreticiler de son yıllarda çok büyük yatırımlar yapmaktaıdr. En büyük yatak kumaşı üretici firmaları Boyteks, Bekaert, Deslee-Clama, Lava, Stellini, Innofa gibi firmalardır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder